Woestijnvis(m.(v.); -sen)

Nieuws

lees meer...

Publiek

allen verbazen

doe/kijk mee!

schrijf je in

Informatie

Woestijnvis wordt begin 1997 opgestart door Wouter Vandenhaute, Erik Watté en Jan Huyse. De drie hebben elkaar leren kennen op de toenmalige BRT-sportredactie. Het jonge bedrijf heeft de ambitie om goede programma's te maken voor een breed publiek en daar hoort een originele naam bij. Liefst één met een knipoog naar de bestaande televisiewereld. Het wordt Woestijnvis, een lapsus uit Het Rad van Fortuin. Een kandidaat zag de medeklinkers van het woord woestijnvos staan en antwoordde enthousiast: "Ik ga het zeggen, Walter. Woestijnvis!"

Ondanks concrete interesse van verschillende zenders sluit het pas opgestarte bedrijf een exclusieve overeenkomst met de openbare omroep. Op 1 september 1997 wordt het eerste Woestijnvisprogramma uitgezonden, Man bijt hond. Het dagelijks magazine wordt een begrip in Vlaanderen en het symbool van de langetermijnvisie binnen Woestijnvis. Op 18 oktober 2004 haalt het programma voor het eerst meer dan één miljoen kijkers.

Naast Man bijt hond produceert Woestijnvis in zijn eerste jaar ook Alles kan beter en De commissie Wyndaele. In Alles kan beter schitteren nieuwkomers Rob Vanoudenhoven en Guy Mortier aan de zijde van bedenker en presentator Mark Uytterhoeven. Jan Eelen regisseert de reeks. Woestijnvis staat meteen garant voor kwaliteit en vernieuwing en biedt doorheen de jaren onderdak aan een talentvolle groep televisiegezichten en -makers: Tom Lenaerts, Bart De Pauw, Michiel Devlieger, Michel Vanhove, Annemie Struyf, Martin Heylen, Steven Van Herreweghe en nog vele anderen.

In de loop van haar bestaan heeft Woestijnvis een brede waaier aan televisiegenres verkend. Laatavondprogramma's zoals De laatste show, reality met De mol, quizprogramma's als De slimste mens ter wereld en De pappenheimers, zondagavondprogramma's met De XII werken van Vanoudenhoven en De jaren stillekes, maar net zo goed Canvasprogramma's als Belga Sport en Nonkel pater en documentaires als Geel, Terug naar Siberië, De rechtbank en In godsnaam.

De roots van Woestijnvis in de toenmalige BRT-sportredactie komen geregeld naar boven, zeker als Mark Uytterhoeven naar zijn oude liefde terugkeert. Hij presenteert de programma's rond het WK voetbal (1998), WK veldrijden en WK wielrennen op de weg (2002). In Euro 2000 laat hij Bob Peeters op zoek gaan naar Roemenen en In de fiets van Pavlov praat hij met (ex)-renners en wielerliefhebbers. Bal mondial toont de beleving van het WK voetbal over de hele wereld en Martin Heylen volgt in Vive le Tour de tourkaravaan van 2004. In mei 2005 haalt Belgacom de live rechten van het Belgische voetbal binnen. Woestijnvis verzorgt onder leiding van Bart Raes de verslaggeving en de omkadering voor alle matchen.

Woestijnvis heeft - rustig en met succes - expertise opgebouwd op het vlak van fictie. Jan Eelen maakte In de gloria, Het eiland en De ronde, Bart De Pauw zijn Geslacht De Pauw, Tom Lenaerts en co De Parelvissers, en Tom Van Dyck, Michiel Devlieger en co Van vlees en bloed. Loft van regisseur Erik Van Looy wordt in 2008 de eerste langspeelfilm van Woestijnvis. Met zijn 1,2 miljoen bezoekers was het meteen de best bezochte film aller tijden in België.

In april 2011 raakt bekend dat De Vijver Media, de holding boven productiehuis Woestijnvis, samen met Corelio en Sanoma de zenders VT4 en VIJFtv koopt. VT4 wordt VIER en VIJFtv wordt VIJF.

Op 17 september 2012 is het zo ver. Een historische dag in televisielandschap. De gloednieuwe zender VIER doet z'n intrede met VIER dagelijkse afspraken: Plan B, Komen eten, De kruitfabriek en De slimste Mens ter Wereld. Daarnaast zijn er ook heel wat wekelijkse afspraken: een tweede seizoen In Godsnaam met Annemie Struyf, een onthullende reconstructie van het leven van publieke vijand nummer één Patrick Haemers, Vlaamse topfictie met een vierde seizoen van Vermist en het reportagemagazine Man bijt hond met nieuwe en vertrouwde rubrieken.

Voor een overzicht van alle programma's die Woestijnvis ooit gemaakt heeft, neem je best een kijkje bij producties.

informatie historiek

Publiek